Gambia

  The Gambia    

 

Demografie
Zoals je op de kaart kan zien is Gambia een erg klein land in West-Afrika. Als je even inzoomt op de kaart merk je dat het land volledig omsloten wordt door Senegal. Alleen aan de westkant heeft het de Atlantische Oceaan als grens. Door het hele land stroomt de Gambia rivier. The Gambia heeft ruim 2.706.000 inwoners waarvan 45% kinderen van 14 jaar en jonger. Statistieken tonen aan dat Gambia echt een van de armste landen is.

 

 

Sociale indicatoren
De levensverwachting van de mensen in Gambia is 53 jaar en slechts 3% wordt ouder dan 65 jaar. De belangrijkste doodsoorzaken zijn malaria en ziektes (zoals diarree, hepatitis A en tyfus) die worden veroorzaakt door het drinken van vervuild water. (https://www.who.int/countries/gmb/en/)

Gemiddeld 48 baby’s van de 1.000 sterven bij de geboorte en 125 baby’s halen het 1e levensjaar niet! 1 op 12 vrouwen sterft tijdens de bevalling. Van de kinderen jonger dan 5 jaar is 19% ondervoed.

Er is een zeer groot tekort aan drinkbaar water en vrouwen moeten vaak kilometers lopen voor een kan water.

 

 

Economie
Gambia heeft geen grondstoffen en natuurlijke rijkdommen. Landbouw en visvangst zijn de enige bronnen van inkomsten. 48,4% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het gemiddelde loon is € 1 per dag. Een zak rijst van 50 kg kost ca. € 25. Diesel kost iets meer dan € 1 per liter. De laatste jaren kent het toerisme ook een groei.

In Gambia blijft armoede de belangrijkste factor die de meeste jonge mannen en vrouwen naar migratie en prostitutie (plattelandsgebieden naar de stad en internationale migratie) duwt, op zoek naar 'groenere weiden'. Migratie leidt tot de vernietiging van de sociale structuur, wat tot nu toe de basisondersteuning is in de balans die gemeenschappen zelfredzaam en stabiel maakt.

 

 

Klimaat

The Gambia kent een tropisch klimaat, met een regenseizoen van juni tot oktober. Tijdens het droge seizoen (november tot mei) is regen zeer uitzonderlijk en de gemiddelde maximumtemperatuur in Banjul is 32° C (90° F), hoewel dat wel kan dalen tot 17˚ C (63˚ F) in de nacht.

Tussen juni en oktober zal er regen zijn die meestal in zware regenbuien valt, vaak 's nachts. Overdag is het meestal droog en helder, hoewel de luchtvochtigheid hoger is en de temperatuur in het binnenland kan stijgen naar 43˚ C (110˚ F).

 

 

NOV

DEC

JAN

FEB

MAA

APR

MEI

JUN

JUL

AUG

SEPT

OKT

aantal uren zon (gemiddelde)

8

9

9

10

10

10

10

9

6

6

6

8

temperatuur

(gemiddelde maximumtemperatuur in °C)

32

31

31

32

34

33

32

32

30

29

31

32

 

Het volkslied
"For The Gambia Our Homeland" is het volkslied van Gambia. De tekst is van Virginia Julie Howe en de muziek van Jeremy Frederick Howe (gebaseerd op het traditionele Mandinka lied Foday Kaba Dumbuya). Het is het volkslied sinds de onafhankelijkheid in 1965.


For The Gambia, our homeland
We strive and work and pray,
That all may live in unity,
Freedom and peace each day.
Let justice guide our actions
Towards the common good,
And join our diverse peoples
To prove man's brotherhood.
We pledge our firm allegiance,
Our promise we renew;
Keep us, great God of nations,
To The Gambia ever true.Klik ook eens op deze link naar WikiPedia! Deze geeft nog veel meer informatie over Gambia.

 

 

 

Wij zijn onze sponsors zeer erkentelijk voor hun steun

 

facebook

Apotheek
Apotheek

 

We danken ook onze talrijke (anonieme) sympathisanten die ons ondersteunen en aanmoedigen!

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME